On lohdullista huomata, ettei tässä yksin tapella tuulimyllyjä vastaan, samat ongelmat tulevat vastaan useammallakin rakentajalla ympäri suomenniemeä. Toisaalta se on aika lohdutonta...

On hienoa, että ihmiset oikeasti lukevat tätä vuodatusta ja jakavat tuntojaan kommenteissa. Vajaassa puolessa vuodessa tilastojen 21000 sivun latausta ja liki 10000 vierailijaa kertoo kohtuullisesta kiinnostuksesta aiheeseen.

Kylille on valmistumassa yksi Oravaistalo, oli näytillä tänään kaikelle kansalle. Kävimme rouvan kanssa katsomassa tuota parissa kuukaudessa metsän keskelle noussutta ihmetystä. Kyllä uusi aina hieno on, niin tämäkin. Pohjaratkaisuakaan ei suuresti vaivannut tilaelementtitaloille tyypillinen huoneitten jonomaisuus ja pitkänomaisuus. Mutta niinkuin kaikissa puurunko-rossipohjataloissa, lattiat kumisevat tällaisen kanta-astujan askelten alla...

Oman taloprojektin viimeistelystä päätettiin sen verran, että listat laitetaan kunnolla jiiriin, eikä mihinkään ryssän jiiriin. Jiiratut kulmat ovat paljon viimeistellymmän näköiset, olkoonkin vaikka talotoimittaja ei ilmoituksensa mukaan vastaa listojen kuivumisesta johtuvista jiirien aukeamisista. Mietinpä vaan, miten ruma sellainen pieni kuivumisrako voi olla ryssän jiiriin verrattuna..?

Lattiavalussa huomasin tänään ensimmäisen hiushalkeaman. Halkeama kulkee saunan lattiakaivolta pesuhuoneen lattiakaivolle. Betoni on tuolta kohtaa ohuempi, sillä lattiakaivojen välillä kulkee putki.

Piha on taas perattu kertaalleen. Naulaiset puut kiikutin omaan jätepuuläjäänsä ja naulattomat omaansa. Kipsilevynpalasia kärräsin monta kottikärryllistä roska-aitaukseen.

Roskista täyttäessäni  pelastin sieltä myös pari säkillistä kuivia villasuikaleita. Aikomus on käyttää niitä väliseinien äänieristyksen parantamiseen. Vaikka seinien sisään tuleekin villat, niitä ei timpurien puolesta laiteta esim. seinärungon yläpuolelle, mihin jää ainakin 50 mm:n ilmarako näkymättömiin kattopaneelin alle. Jos se ääni jostakin tulee läpi, niin juuri sieltä. Toinen vastaavanlainen paikka on sisäseinän kiinnityskohta ulkoseinään, koolaukset aiheuttavat parinkymmenen millin tukittavan äänitien. Tietysti pitää katsoa, ettei vedä tukkoon sellaisia rakoja, jotka on tehty ilmankierron takia (s+kph).