Elokuun viimeiset yöt olivat melkoisen viileitä ja syyskuukin avattiin jo pakkaslukemilla. Viilenneet ilmat ovat näkyneet talon huonelämpötilan hienoisena laskuna, pudotusta on ehkä 1,5 celsiusta ja lattiat ovat alkaneet tuntua viileiltä. Tänään aamulla olivat auton ikkunat tiukassa jäässä ja ulko-oven viereinen lämpömittarikin näytti -2 celsiusta pakkasta.

Takkaakin ollaan nyt käytetty ahkerammin lämmöntuotantotarkoituksessa, vielä en tohdi räpsäyttää sähkölämmitystä päälle. Ennakointi IV-koneen kesäpeltien poistamisessa kannatti, siirtyminen viileämpään kauteen oli viimevuotista loivempi.

Elokuu oli paikallisen maatalousyrittäjän kirjanpidon mukaan kohtuullisen sateinen - 22 sadepäivää ja 80,8 mm olivat kuukauden saldot. Kuukauden energiankulutus oli runsaat 1000 kWh, viimevuotiseen verrattuna lukemassa näkyy taas paitsi ilmojen viileneminen, myös n. 150 kWh:n kuukausittaisen peruskuorman lisäys. Vedenkulutus oli 13 m3, mikä on lyhyen mittaushistorian toiseksi korkein lukema.

Polttopuita on taas rumbautettu lisää puuvajan täytteeksi ja uusia pilkottu ulkosuojaan katon alle. Viime aikoina olen alkanut himoita terassin rakentamista talon länsipäätyyn - vieläköhän sellaisen ehtisi nikkaroida ennen talven tuloa? Alustavia rakennesuunnitelmia ja menekkilaskelmia olenkin jo raapustellut useammalle eri paperinkulmalle...