Kevään myötä tuli myös aika avata ilmanvaihtokone ja vaihtaa suodattimet puhtaisiin - törkyä olikin suodattimiin kertynyt melkoinen määrä. Pukistoon oli jostakin syystä joutunut myös puhallusvillaa, sitä oli kerrostunut suodatinkasetin päälle suunnilleen sentin kinos. Alunperin valkoinen suodatinmatto oli likaantunut maantienharmaaksi pölypesäksi. Kyllä niillä suodattimilla ilmeinen tarkoitus näyttäisi olevan, eipä huvittaisi kiskoa keuhkoihinsa kerta-annoksena tuotakaan tomumäärää.

Viikonlopun urakkana pätkin ja hakkasin haloiksi aluspuina käytettyjä kuusenrunkoja ja pattingin pätkiä - niistäkin kertyi hieman toista kuutiota takkapuita. Jonkin verran vanhoja rankoja makaa vielä jäämätavaran aluspuina, niistä päästäneen eroon kesän mittaan. Kuormalavojakin on nurkissa vielä kymmenittäin, vähän huonosti ovat kenellekään kelvanneet...

Huhtikuun sähkönkulutus oli enää puolet helmikuun kulutuksesta, vettä on taas mennyt tuo vakio 10 m³. Sähkömittari kytkettiin jakeluverkkoon kutakuinkin vuosi sitten, ensimmäisen vuoden sähkönkulutus on ollut luokkaa 20 000 kWh ja rapiat päälle. Lukema sisältää rakennusaikaisen sähkönkäytön, n. 10 000 kWh. Todellinen asumisesta aiheutuva kulutuslukema selviää vasta vuodenvaihteessa, jolloin ollaan majailtu ensimmäinen kokonainen vuosi tämän katon alla. Ounastelisin senkin lukeman kuitenkin pyörivän tuolla runsaan kahdenkympin hujakoilla, kulutus tosin riippuu kovastikin paljon keleistä.

Entisessä elämässäni oli tapana laittaa lämmityksiä pois päältä kesäksi - ja hyvinhän kesän ja pitkälle syksyynkin pärjäsi pelkällä "aurinkoenergialla". Periaatteessahan termostaattien pitäisi pitää lämmitys pois päältä silloin kun sisällä on tarpeeksi lämmintä, joten käsin niitä ei välttämättä tarvitsisi pois laittaa.

Pitää vähän seurailla, kuinka himokkaasti termostaatit räpsivät lämmityksiä päälle alkukesän mittaan. Jalkapohjalla suoritettavan lämpötila-analyysin perusteella voisi niitä lämpövastuksia sitten kytkeskellä kesäksi pois vaikka laminaattien alta ja jättää päälle laatoitetuille lattioille. Akuuttiin lämpövajeeseen voisi tarvittaessa lämmitellä takkaa. No, katsotaan...