Onpas taas ihme säätöä tämän ryhmäkeskuksen LVV-katkaisijaan liittyvän vian kanssa. Pitkän odottamisen ja muutaman muistuttamisen jälkeen talotoimittajan sähköasentaja lopulta soitti viime perjantaina.

Siinä odotellessani olin ehtinyt analysoimaan kytkimen toimintaa ja huomasin sen kaikkien asentojen toimivan yösähkön aikaan, mutta päiväsähkön aikaan kytkimen sai vain pois päältä tai automaatille. Eli kytkin toimi ikäänkuin väärinpäin, päivätoiminta yöllä ja päinvastoin. Tämähän sai meikäläisen epäilemään virheellistä kytkentää.

Sähkärin neuvosta kokeilin laittaa myös lämmityksen varaustoiminnon päälle ja kas kummaa, lämmitysjärjestelmän lämmönkorotustoiminto lähti samoin tein päälle keskellä iltapäivää. Sen olisi oikeasti pitänyt kytkeytyä vasta tariffin vaihtuessa, illalla klo 22 aikoihin (illalla toiminto kytkeytyi pois päältä).

Tätä lämmitysjuttua ei oltukaan itse vielä kokeiltu, sillä olemme vasta lämmittäneet "suorana" ja hakeneet termostaateille tasapainoisia säätöjä. Ja viimeaikojen kovilla pakkasilla laatan varaama lämpö ei olisi kuitenkaan riittänyt koko päivälle.

Sähkäri ilmoitti puhelimessa sähkömittarin tariffikellon olevan sekaisin, vika ei siis todennäköisesti ole heidän kytkennöissään. Siispä soitin sähköyhtiön tekniseen asiakaspalveluun, josta osattiin ilmeisesti kristallipallosta lukien sanoa, ettei vika voi olla heidän mittarilaitteistoissaan. No itsekin olin jo todennut, että tariffimittaus vaihtuu OK ja lukemat raksuttavat oikealle mittarille ja oikeaan aikaan. Sähköyhtiö ei ainakaan tässä vaiheessa suostunut ottamaan vastuuta yö/päiväohjauksen toimimattomuudesta.

Jotta tässä olisi kunnon kolmiodraaman ainekset, soitin maanantaina paikalliselle urakoitsijalle, joka hoiteli keväällä maakaapelin kiinni ulkomittauskeskukseen. Hänen toimensa rajoittuivat lähinnä maakaapelin kytkemiseen, eikä siinä yhteydessä ollut huomannut mitään poikkeavaa. Mitään ohjauksiakaan ei siinä vaiheessa tietenkään ollut, talo ei vielä tuolloin ollut juuri hiekkalinnaa kummempi ilmestys. Urakoitsija oli kuitenkin yhtä mieltä siitä, että vikaa on ja luultavasti jonkun pään ohjausreleessä on johto vedetty väärälle liitinnastalle.

Noh, palattiinpa taas lähtöruutuun - soitin uudelleen talon sähköasennukset hoitaneelle firmalle. Sähkömiehet kävivät tänään tarkastamassa omat kytkentänsä ja viesti kuului: kytkennät ovat kunnossa, tariffikellon rele antaa ohjaustiedon väärin.

Eikun paiskataan palloa eteenpäin - soitin taas sähköyhtiöön, joka nyt lupasi lähettää omat miehensä tarkastamaan mittarit lähimmän kahden viikon kuluessa. Luvassa on myös lasku turhasta käynnistä, jos mittarit ovatkin kunnossa.

No, jäämme odottamaan tuloksia... Tosiasia kuitenkin on, että ylimääräistä sähkölaskua kertyy koko ajan, koska edullisemmalle tariffille tarkoitetut toiminnot kytkeytyvät päälle kalliimman tariffin aikaan.