Helmikuu olikin leudoin koko Suomen mittaushistoriassa, tästä syystä kuukauden sähkönkulutus jäi jopa tammikuutakin alhaisemmaksi ja vuodentakaiseen verrattuna hyvinkin paljon alhaisemmaksi. Helmikuussa sähköä käytettiin 2369 kWh ja vettä kulutettiin reilu 10 m3.

Tammikuun sähkönkulutuslukeman on kommentoitu olevan suurehkon. Paljonko on paljon on kovastikin suhteellinen asia, mielestäni 20 MWh/a on hyvinkin kohtuullinen kulutuslukema tämäntyyppiselle ja -kokoiselle talolle ja perheelle.

Meillä ei varsinaisesti säästellä sähkönkäytössä, mutta ei sitä tuhlaillakaan. Sähköä käytetään juuri sen verran kuin mukavasti asuminen vaatii meidän varustetasollamme.

Nimimerkki Carrizon tilastot näyttävät kyllä pieniä sähkökulutuslukemia, mutta tarina ei kerro mitään vallitsevasta sisälämpötilasta, kuluttajien määrästä, vedenkulutuksesta tms. muista sähkönkulutukseen suoraan vaikuttavista seikoista. Takka on ilmeisesti pääasiallisin lämmönlähde ja sähkönkäytössä on pyrkimystä säästeliäisyyteen.

Tietysti pienimpään sähkönkulutukseen päästään silloin kun sitä ei käytä lainkaan. Sähkölaskujen vertaileminen on sinänsä hedelmätöntä, pitäisi oikeastaan tarkastella energiataloutta kokonaisuutena. Myös kaukolämpö- ja öljylämmitteisissä talouksissä on pienet sähkölaskut, mutta mikä onkaan näiden käyttämän energian kokonaismäärä ja -hinta? Näiden lisäksi pitäisi myös huomioida järjestelmän investointi- ja käyttökustannukset, mikä ei teekään vertailusta lainkaan helppoa.

Puun polttamisella taidetaan tänä päivänä lämmittää edullisimmin, etenkin jos klapit saa vielä hankittua oman metsän harvennuksesta. Edullisuus taitaa johtua enimmäkseen siitä, että pienpoltolle ei ole Suomessa vielä säädetty mitään haittaveroja tai -maksuja, muiden lämmitysmuotojen kustannuksiin niitä taas sisältyy tavalla tai toisella. On vain ajan kysymys, milloin tulisijoille määritellään päästörajat, savukaasujen puhdistamisvelvoitteet jne. - pienpoltto on yksi merkittävimmistä ilmaa pilaavista päästöjen aiheuttajista.

Jos nyt kuitenkin jotakin hyvää omasta energiankäytöstä haluaisi löytää nimim. Carrizoon verrattuna, niin se pinta-ala, joka jää takan oletetun lämmityskapasiteetin ulkopuolelle ja lämmitettäväksi ostosähköllä, on meillä lämmitetty jonkin verran edullisemmin per neliömetri.

Toki energiankulutuksessa säästäminen on minukin pitemmän aikavälin tavoitteeni. Aikomus on mm. jossakin välissä asennuttaa ilmalämpöpumppu, jonka avulla saadaan lämmitykseen kuluvan sähkön kulutusta putoamaan tinkimättä kuitenkaan sisälämpötilasta.