Elämme talon lyhyen historian kylmintä aikaa, pakkasta on tällä hetkellä -22ºC ja sisällä lämpötila on suunnilleen saman verran plussan puolella. Pakkanen kiristyy edelleen yötä kohti ja nurkat kuuluvat paukkuvan, varsinkin vanhemmissa naapuritaloissa.

Ulkopuolen kylmyyttä ei juuri sisällä huomaa. Lattia saattaa olla hieman viileämpi aivan ulkoseinän vieressä, lattiavalua lämmittävä kaapeli kulkee keskimäärin hieman sisempänä. Jos nyt jotakin varsinaisesti viileämpää paikkaa talossa haluaa etsiä, niin se löytyy erkkeristä, joka tuntuu vilpoiselta pienemmilläkin pakkasilla.

Ruokailuerkkeri ulkonee muusta rakennuksesta ja sitä ympäröi kylmyys kolmelta ilmansuunnalta. Erkkerin kaikilla seinillä on ikkunat, joista väkisinkin hohkaa myös hieman kylmää. Erkkerin lattialämmitystä ohjataan käsittääkseni olohuoneen termostaatilla, mikä on hieman kaukana haistellakseen erkkerin lämpötiloja.

Nyt kun on sopivasti myöhäistä enää tehdä mitään muutoksia sähkösuunnitelmaan, niin saattaisin lisätä erkkerin lattialämmöille oman termostaattiohjauksen. Sillä tavalla saisi lisää hönkää erkkerin lämmitykseen, tarvitsematta hikoilla olohuoneen puolella.

Pakkasista tuli myös mieleen miettiä, mitenkäköhän tulovesiputki mahtaa pärjäillä pakkasissa? Putki nimittäin nousee pystysuoraan ylös peruslaatan reunapalkin läpi. Tämä talohan on perustettu reunavahvistetulle laatalle, jossa reunapalkki huomattavasti järeämpi kuin vakioperustuksessa ja juuri tuon palkin leveyden takia vesijohto jouduttiin tuomaan ylös palkin sisällä. On teoriassa mahdollista, että ulkopuolen kylmyys johtuu tuohon tuloputkeen saakka, vaikka välissä onkin Finnfoam-katkaisu ja vesijohdon suojaputken ympärillä on lisäksi uretaanieristys.

Itse asiassa jo keväällä suunnittelin ujuttavani suojaputkeen lämpötila-anturin, jonka avulla kivijalan ja vesiputken lämpötilaa saisi kätevästi seurailtua. Taidankin ensi viikolla toteuttaa suunnitelman ja käydä hankkimassa yhden elektronisen lämpömittarin tuonne kodinhoitohuoneeseen.